DLCO, παραδοχές

Εγείρονται ζητήματα στη διερεύνηση των αποτελεσμάτων μιας μετρήσεως DLCO. 1ον. Η DLCO δεν είναι το ίδιο με την DLO2 (à32.2), ώστε δεν είναι δυνατή η μεταφορά τιμών από τη μια μέτρηση στην άλλη. Στην κλινική πράξη, η DLCO είναι χρησιμότερη όταν είναι φυσιολογική, ενόσω η φυσιολογική DLCO διασφαλίζει φυσιολογική DLΟ2. 2ον η  DLCO μπορεί να μειωθεί για λόγους άλλους, πέρα από την πάχυνση της κυψελιδοτριχοειδικής μεμβράνης.

Α. Η αναιμία  προκαλεί μείωση της DLCO επειδή το CO χρειάζεται Hb προκειμένου να επιτευχθεί η μεγίστη μεταγωγή στο αίμα. Διαφορετικά, η ελάχιστη, για λόγους προστασίας του εξεταζόμενου, ποσότητα που χορηγείται θα εξισορροπηθεί αμέσως, η μεταφορά θα διακοπεί και η DLCO θα καταγραφεί μικρότερη. Η DLCO αυξάνεται επί κυψελιδικής αιμορραγίας  (το CO προσλαμβάνεται από το εξαγγειωθέν αίμα) και πολυκυτταραιμίας (↑Hb).

Β. Η απώλεια κυψελιδικής μεμβράνης θα προκαλέσει μείωση της DLCO, και, για το λόγο αυτό, οι ασθενείς με εμφύσημα έχουν μικρότερη ικανότητα διαχύσεως.

Γ. Η αύξηση της μερικής πιέσεως του CO στο αίμα, συνήθης στους καπνιστές,  πριν τη διενέργεια της δοκιμασίας, θα απολήξει, επίσης, σε μείωση της εκτιμήσεως της DLCO, επειδή θα αναστείλει την περαιτέρω μεταφορά κυψελιδικού CO.  

Δ. Οι διαταραχές αερισμού-αιματώσεως προκαλούν μείωση της DLCO.

Μειωμένη DLCO δεν συνεπάγεται ανεξαιρέτως κλινική υποξαιμία, κατά την ανάπαυση. Οι εφεδρείες διαχύσεως στους πνεύμονες είναι τόσο μεγάλες, που η DLCO και η DLΟ2, μπορούν να μειωθούν αξιοσημείωτα πριν εμφανιστούν διαταραχές στη μερική πίεση Ο2. Στις παθήσεις που συνεπάγονται μείωση της DLCO όπως η πνευμονική ίνωση, προκαλείται υποξαιμία, μέσω μηχανισμού που αφορά την ισορροπία V̇/Q̇ και όχι σε  διαταραχές στην ικανότητα διαχύσεως.

 Ε. H DLCO μειώνεται επί διαφυγής αριστερά-προς- δεξιά.

Εάν η DLCO είναι μειωμένη, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι παράγοντες που επισημάνθηκαν προηγούμενα, και πρέπει να αποφευχθούν πρώιμα συμπεράσματα αναφορικά με την ενδογενή ικανότητα διαχύσεως του Ο2 στους πνεύμονες.

Επειδή η μείωση της ικανότητας διαχύσεως στους πνεύμονες δεν προκαλεί σημαντική υποξαιμία αναπαύσεως, η DLCO δεν είναι απαραίτητη για τη διερεύνηση πληθώρας πνευμονοπαθειών που εμφανίζονται με διαταραχές στην ανταλλαγή αερίων. Κι αυτό επειδή δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της DLCO και των μερικών πιέσεων αερίων στο αρτηριακό αίμα. Οπωσδήποτε η DLCO αποτελεί εξέταση ρουτίνας στα περισσότερα Εργαστήρια Λειτουργικού Ελέγχου Αναπνοής των μεγάλων Νοσοκομείων κι αυτό επειδή, κατάλληλα διενεργούμενη και ορθά διερευνούμενη, μπορεί να παρέξει χρήσιμες κλινικές πληροφορίες. Η δοκιμασία είναι χρήσιμη στον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των θεραπευτικών σχημάτων για τις διάμεσες πνευμονοπάθειες, ενώ συσχετίζεται με τον αρτηριακό αποκορεσμό κατά την άσκηση.