Ρύπανση του περιβάλλοντος

Image result for air pollutionΟι παρενέργειες στην υγεία από αέριους ρύπους και αιωρούμενα μικροσωματίδια (PM10-2.5) περιλαμβάνουν αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις. Οι δυαμενείς αυτές επιδράσεις παράγονται αφενός μεν μέσω μηχανισμών απ΄ευθείας βιοχημικών και χημικών δράσεων των αερίων ρύπων και των μικροσωματιδίων στο εσωτερικό περιβάλλον του ανθρώπινου οργανισμού (και των θηλαστικών και της χλωρίδας) και αφ΄ετέρου μέσω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, στην ομοιστασία των ζώντων οργανισμών. 

Είναι φανερό ότι άλλες χώρες παράγουν την ρύπανση και άλλες υφίστανται τις δυσμενείς επιπτώσεις της. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ζοφερή, εάν προστεθεί ότι η ρύπανση ως προϊόν βιομηχανικής και αστικής δραστηριότητας, εξάγεται από τις χώρες που παράγουν προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια καταναλώνουν οι χώρες που επίσης καταναλώνουν της ρύπανση που παρήχθη για την κατασκευή τους.  

Στους βασικότερους ρύπους περιλαμβάνονται τα σωματίδια (PM10), και αέρια, όπως το όζον, τα οξείδια του αζώτου, ΝΟχ, το διοξείδιο του θείου, SΟ2 και το μονοξείδιο του άνθρακος CO.  Οι συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα των ρύπων αυτών παρακολουθούνται με προσοχή και οι αρχές έχουν οριοθετήσει ανώτατες επιτρεπτές συγκεντρώσεις, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις δυσμενείς επιδράσεις τους στην υγεία των πολιτών. Η επηρρέπεια σε προσβολές της υγείας από έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους ποικίλλει από άτομο σε άτομο, και,  γενικά είναι ανάλογη της ηλικίας, της εν γένει υγιεινής καταστάσεως, και του κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου. Οι περιβαλλοντικοί ρύποι ασκούν τις δυσμενείς επιδράσεις τους στην υγεία, κυρίως μέσω μηχανισμών φλεγμονής (&) και οξειδωτικού stress .



Ρύπανση περιβάλλοντος ρύπανση της ατμόσφαιρας -γενικά / 2013: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΑΕΡΟΣ - Δέκα αρχές για καθαρό αέρα / όζον / Περιβαλλοντικές και επαγγελματικές παθήσεις -ανασκόπηση 2013 / ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ / δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία |επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία 2επιρρέπεια στους ατμοσφαιρικούς ρύπουςκοινοί μηχανισμοί τοξικότητας / περιβαλλοντικοί ρύποι  / δυσμενείς επιδράσεις των αιωρούμενων σωματιδίων / δυσμενείς επιδράσεις των αερίων ρύπων στην υγεία / ρύπανση περιβάλλοντος / περιβαλλοντικοί ρύποι / Εναπόθεση σωματιδίων στους πνεύμονες


το 2013, στη Βαρσοβία, πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη κορυφής για το κλίμα, ακριβώς τις ημέρες που ο τυφώνας Halyan ισοπέδωσε τις Φιλιππίνες και άφησε πίσω του 5200 νεκρούς και 1600 αγνοούμενους. Ο στόχος των διασκέψεων κορυφής είναι πάντα ο ίδιος: η εφαρμογή των συμφωνιών του Κιότο, από το 1997, και η εφαρμογή του συμβολαίου που υπογράφτηκε από 189 χώρες, για να μειώσουν μέχρι το 2012, τους ρύπους που δημιουργούν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αλλά πως; οι γίγαντες της βαριάς βιομηχανίας, ΗΠΑ, Ευρώπη, Ρωσία, Καναδάς, Βραζιλία, Μεξικό, και τελευταία χρόνια η Κίνα και οι Ινδίες, αδιαφορούν. Οι ρύποι της ατμόσφαιρας, όπως το CO2, το μεθάνιο και τa NOx, συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την καταστροφή του πλανήτη. Αυξάνεται στην ατμόσφαιρα η συγκέντρωση του CO2 (και αυτομάτως, αυξάνεται και η θερμοκρασία) και για πρώτη φορά, 25.000.000 χρόνια μετά, το διοξείδιο του άνθρακα ξεπέρασε τα όρια. Η άνοδος θα συνεχιστεί εάν δεν αλλάξουμε πολιτική. Όταν μισός βαθμός υπερθέρμανσης προκαλεί τις καταστροφές που βιώνουμε σήμερα, τι θα συμβεί όταν η αύξηση της θερμοκρασίας θα υπερβεί τους 3 ºC; Τα τεράστια φράγματα, η υπερκατανάλωση σε ενέργεια, η κλυκλοφορία των οχημάτων, οι αεροπορικές συγκοινωνίες, και η γεωργία συμβάλλουν στη ρύπανση του περιβάλλοντος και κοστίζουν ετησίως 900 δισ δολάρια, που, στην πραγματικόττηα, τα επενδύουμε για την καταστροφή μας.
Η ταχεία αύξηση του πληθυσμού από 300 εκατομμύρια, την εποχή της γέννησης του Χριστού, σε 7 δισ., σήμερα, έχει πολύ δυσμενείς συνέπειες στο κλίμα και στο περιβάλλον. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050, ο πληθυσμός της γης θα φτάσει τα 9 δισ., και αναρτωτιέται κανείς, αν η γη θα μπορέσει να συντηρήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους. να τους προσφέρει τα απαραίτητα, δηλαδή τροφή και καθαρό, πόσιμο νερό σε επαρκείς ποσότητες.
Οι φυσικές καταστροφές, ήδη χτυπούν την πόρτα μας. βρισκόμαστε, ακόμη στην αρχή.... αλλά ήδη ο πλανήτης έχει μεταβληθεί σε μια τεράστια χωματερή. Πριν 200 χρόνια, είχε αρχίσει η επιστημονική έρευνα του πλανήτη, ιδιαίτερα η γήινη ατμόσφαιρά του. Είναι γεγονός ότι η κλιματική μεταβολή επηρεάζει ανάλογα την πολιτική και οικονομική ζωή των ανθρώπων. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας μεγάλης καταστροφής!!!


ΟΙ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ |επιδράσεις στην υγεία /Εναπόθεση σωματιδίων στους πνεύμονες|κλιματική αλλαγή και πνευμονοπάθειες|.
Ιστορικά, ο άνθρωπος ήταν ανέκαθεν εκτεθειμένος σε αιωρούμενα σωματίδια στον αέρα του περιβάλλοντος στη μορφή της βιολογικής επιμερισμένης ύλης (πχ., βακτηρίδια), λεπτά μόρια καπνού, και φερόμενη με το ρεύμα αέρος σκόνη κι έχει αναπτύξει ένα ικανοποιητικό προσταστευτικό και αμυντικό σύστημα για την κάθαρση των παρασυρόμενων με την εισπνοή σωματιδίων με τοξική, λοιμογόνο, ερεθιστική ή ασφυξιογόνο δράση. Η επικάλυψη του βλεννογόνου με των αεραγωγών με βλέννη και των αεροχώρων με επιφανειοδραστική ουσία και τα απρακείμενα κλυτταρα εκλύουν ποσότητες ανιοξειδωτικών παραγόντων και παρέχουν προφύλαξη έναντι των οξειδωτικών επιδράσεων πολλών ρύπων, όπως τα ΡΜ10 και τα NOx. Επιπλέον, οι οξιδωτικοί ρύποι μπορούν, εν γένει, να εξουδετερωθούν από πρωτεΐνες και ρυθμιστικές ουσίες στο υγρό πουθ επιλαύπτοει τις ελέυεθρες επιφάνειες του αναπνευστικού συστήματος (βλέννη,επιφανειοδραστική ουσία). Τα σωματίδια και οι ρύποι που καθηλώνονται στον βλεννογόνο, παγιδεύονται εκεί και καθαίρονται μέσω της ώσεως των κροσσών, με την οποία ωθούνται προς τον φάρυγγα, από όπου αποχρέμπτονται, αναμιγνυόμενοι με βλέννη ή καταπίνονται. Στο αναπνευστικό σύστημα σωματίδια, επίσης, εξουδετερώνονται από τους αεραγωγούς με τη δράση ανοσοκυττάρων, όπως τα μακροφάγα και τα ουδετερόφιλα. Βιολογικά σωματίδια αποδομούνται ευχερώς στα φαγολυσοσώμια των κυττάρων αυτών αλλά οι ανόραγανη ύλη πρέπει να αποβάλλονται με φυσικό τρόπο είε μέσω του λεμφικού συστήαμτος ή μέσω της βλεννοκροσσωτής συσκευής, όπως προαναφέρθηκε. Οι αέριοι ρύποι διαλύονται στην βλέννη ή στην επιφανειοδραστική πυσία, που επαλείφουν τους αεραγωγούς και αεροχώρους, αντίστοιχα, και, είτε διαντιδρούν με βιολογικά μόρια, ή διαχέονται και απομακρύνονται. 
ΑΣΘΜΑ (&Image result for άσθμαΟι δυσμενείς επιδράσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων είναι πολυάριθμες, αλλά συχνά αναφέρονται ότι εμπλέκονται στην επίπτωση, αλλά και τις παροξύνσεις άσθματος σε παιδιά και ενήλικες. Πχ., τα παιδιά που διαβιούν πλησίον οδών βαριάς κυκλοφορίας, τελούν υπό υψηλότερο κίνδυνο αναπτύξεως άσθματος. Oι επιδημιολογικές πληροφορίες περί επιδεινώσεως του άσθματος και παροξύνσεων μεταξύ ασθματικών εκτεθειμένων σε ατμοσφαιρικού ρύπους είναι πειστικότερες από εκείνες που συμπεραίνουν την αιτιοπαθογενετική σχέση του άσθματος με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, ως προκλητικού παράγοντος εκλύσεως ασθματικών συμπτωμάτων. Εν τούτοις, η δυνητική ικανότητα της ρυπάνσεως της ατμόσφαιρας να προκαλεί άσθμα, σε προηγούμενα υγιείς δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Σε σχέση με άλλα αίτια του άσθματος, η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν φαίνεται να είναι κρίσιμος αιτιοπαθογενετικός παράγοντας, αλλά μπορεί να εισφάρει στη δράση άλλων αιτιολογιών προς αύξηση του κινδύνου εμφανίσεως της παθήσεως. Οι δυσμενείς επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρυπάνσεως στην πνευμονική λειτουργία, συνήθως, δεν φαίνεται να σχετίζεται με το άσθμα. Οι επιδράσεις αυτές είναι σχετικά μικρότερης σημασίας επειδή παρατηρούνται σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων, πολύ υψηλότερες από τις παρατηρούμενες σε συνήθεις συνθήκες.
ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ Είναι, ως γνωστό, μια χρόνια φλεγμονώδης ποάθηση των αεραγωγών, που συνήθως εντοπίζεται μεταξύ καπνιστών κι επιδεινώνεται μετά έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους. Οι ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα είναι, επίσης, περισσότερο επιρρεπείς στην ρύπανση του περιβάλλοντος που απολήγει σε αύξηση της επιπτώσεως των καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Τόσο καρδιαγγειακά όσο κια αναπνευστικά προβλήματα, απότοκα εκθέσεως σε ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επιβάλουν εισαγωγή στο Νοσοκομείο, να επιδεινώσουν την ποιότητα ζωής, να αναβαθμίσουν τη βαρύτητα της πάθησης, ακόμη και να προκαλέσουν το θάνατο. Μεγάλος αριθμός μελετών φαλάγγων, έχουν συμπεράνει ότι η μόλυνση της ατμόσφαιρας με σωματίδια κάθε φύσεως μειώνει το προσδόκιμο επιβιώσεως κατά 1-2 χρόνια, παρ΄όλο ότι οι επιδράσεις αυτές δεν τυχαίνουν ομοιόμορφης κατανομής στο γενικό πληθυσμό, αλλά εξαρτώνται από έναν αριθμό παραγόντων επιρρέπειας.
  ΕΠΙΡΡΕΠΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΕΡΙΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ Η επηρρέπεια στους ατμοσφαιρικούς ρύπους δεν κατανέμεται ομοιόμορφα σε ολόκληρη την κοινότητα. Περισσότερο επιρρεπή είναι άτομα στις ακραίες ηλικίες και εκείνοι που έχουν χρόνιες πνευμο-καρδιαγειακές παθήσεις. Το 2004 ο ΠΟΥ δημοσίευσε μια μονογραφία σχετικά με την επιρρέπεια των παιδιών στις δυσμενείς επιδράσεις της ρυμπάνσεως της ατμόσφαιρας. Η μελέτη εκείνη κατέληγε ότι 'τα παιδιά είναι επιρρεπέστερα στις δυσμενείς επιδράσεις της ρυμπάνσεως, λόγω ανολοκλήρωτης αναπτύξεως ων πνευμόνων τους, ατελών μεταβολικών συστημάτων, ανώριμων προσταυτετικών και αμυντικών μηχανισμών και υψηλότερων δεικτών των αναπνευστικών λοιμώξεων'. Η ενδομήτρια κι εξωμήτρια πνευμονική ανάπτυξη όπως και η ικανότητα των συστημάτων αποτοξικότητας, έχουν δειχθεί ότι, απαιτούν χρόνο προκειμένου να ωριμάσουν, που μπορεί, τουλάχιστον εν μέρει, να ευθύνεται για την αναγνωρισμένη επιρρέπεια, μετά έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, ενώ τα παιδιά είναι εκτεθειμένα σε υψηλότερα επίπεδα ρυπάνσεως, λόγω των τύπων των δραστηριοτήτων τους. Τέλος, η μελέτη της ΠΟΥ κατέληξε ότι η έκθεση των παιδιών έχει δυσμενέστερες και μονιμότερες συνέπειες όπως η μείωση της μέγιστης λειτουργικής ικανότητας, κατά την έλευσή τους στην ενήλικη ζωή. Εντούτοις, όλα τα παιδιά δεν εμφανίζουν συγκρίσιμη επιρρέπεια και η ΠΟΥ αναγνωρίζει ότι και οι πλέον επιρρεπείς είναι εκείνοι με υποκείμενες παθήσεις, ιδίως, άσθμα. Το κύημα και το νεογέννητο είναι, επίσης, σε υψηλότερο κίνδυνο. και οι ενδείξεις συνηγορούν περί μιας αιτιολογικής συσχετίσεως της ρυπάνσεως της ατμόσφαιρας από επιμερισμένα σωματίδια και θανάτους από αναπνευστικές παθήσεις στην περιγεννητική περίοδο. Σε μια παλαιότερη μελέτη μας δείξαμε ότι η χρόνια έκθεση σε αστικού τπυποιυ ρύπανση της ατμόσφαιρας παιδιών δημοτικών σχολείων έχουν μεν συγκρίσιμη πνευμονική λειτουργία με παιδιά που διαβιούν σε καθαρό περιβάλλον, αλλά τα +95% ορίων αξιοπιστίας των εκτεθειμένων παιδιών αντιστοιχεί σε -95% ορίων αξιοπιστίας της διακύμανσης της πνευμοικής λειτορυγάις παιδιών που διαβιούσν σε καθαρό περιβάλλον.    
Η έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις ενδοοικιακής ρυπάνσεως όπως ο καπνός ή η επαγγελματική σκόνη, μπορεί να απολήγει σε αύξηση της επιρρέπειεας μεταξύ των ενηλίκων και των παιδιών, στην εξωοικιακή ρύπανση. Κοινωνικοοικονομικές παράμετροι, όπως η εκπαίδευση και η δίαιτα μπορεί, επίσης, να επηρεάζουν την ευαισθησία στους ατμοσφαιρικούς ρύπους, και μπορεί, τουλάχιστον εν μέρει, να εξηγούν γιατί το προσδόκιμο επιβιώσεως είναι βραχύτερο σε άτομα από ομάδες πληθυσμού σε μειονεκτικότητα.
Ήδη τα συστήματα Υγείας των αναπτυγμένων Χωρών εμφανίθζουν τις πρώτες τους προσπάθειες προσαρμογής στις ζοφερές συνθήκες της κλιματικής αλλαγής. Εντελώς (20-12-2019) πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια μελέτη ελέγχου της αποδοτικότητας των προσαρμοστικών κινήσεων των συστημάτων υγείας στις μεταβολές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Στην μελέτη αυτή, προτάθηκαν δείκτες προσαρμογής των συστημάτων δημόσιας υγείας στους στην κλιματική αλλαγή και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν οι προσαρμογές αυτές να ενσωματωθούν στις υπάρχουσες υγειονομικές δομές (&). 

ΟΙ ΕΠΙΔΡΆΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΎΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΊΑ 2. featuredΡύπανση της ατμόσφαιρας, ΡΑ, είναι οποιαδήποτε μόριο ή διαμερισμένη σωματιδιακή ύλη, ορατή ή αόρατη ή αέριο,, που δεν αποτελούν φυσικό συστατικό τους.  ή αιωρούμενα σωματίδια προκαλούν καρκίνο του πνεύμονος που αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτων από νεοπλάσματα στις ΗΠΑ. Περίπου 6% των θανάτων από τις δυσμενείς επιπτώαεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον κόσμο, οφείλονται στον εξ αυτής προκαλούμενο καρκίνο του πνεύμονα. Η ρύπανση της ατμόσφαιρας, ΡΑ, εισφέρει στην αύξηση της επίπτωσης άλλων μορών νεοπλασιών, όπως ο καρκίνος του ουροποιητικού και της ουροδόχου κύσImage result for άσθματεως.

 Δύο κύριοι ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορεί να επιδεινώσουν το άσθμα:το όζον, Ο3, και η σκόνη, μπορεί να επιδεινώσουν το άσθμα και να